ΦΥΤΟΛΟΓΙΑ

Φυτολογία
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 11402
Έκδοση: 1η έκδ./2009
Συγγραφείς: Κουτσός Θεόδωρος Β.
ISBN: 978-960-456-173-5
Τύπος: Σύγγραμμα
Διαθέτης (Εκδότης): Ζήτη Πελαγία & Σια Ι.Κ.Ε.

Το βιβλίο αυτό, μέσω των κειμένων και ιδιαίτερα μέσω των φωτογραφιών, δίνει γνώσεις σε όλους, διότι στηρίζεται όχι μόνο σε βιβλιογραφία αλλά και σε επί τόπoυ παρατηρήσεις των φυτών. Η αναλυτική και όταν υπάρχει ανάγκη λεπτομερής παράθεση των θεμάτων, της Μορφολογίας, Φυσιολογίας και του Πολλαπλασιασμού, με επεξηγηματική παράθεση φωτογραφιών, καθιστούν το πόνημα αυτό χρήσιμο σε κάθε φιλομαθή, οποιασδήποτε δουλειάς και ειδικότητας, που ενδιαφέρεται να αποκτήσει γνώσεις γύρω από τα φυτά. Η γνώση είναι δικαίωμα όλων.

Ο πρόλογος του βιβλίου

Τα φυτά, η αρχή της ζωής

Οι πρώτοι ζώντες οργανισμοί της δημιουργίας έπρεπε να μπορούν να τρέφονται με ανόργανες ουσίες, αφού δεν υπήρχαν ζώντες οργανισμοί που θα δημιουργούσαν τις οργανικές ουσίες. Οι ανόργανες ουσίες όμως δεν παρέχουν ενέργεια. Έτσι, παράλληλα με τη δυνατότητα τροφής από ανόργανες ουσίες, έπρεπε να μπορούν να αξιοποιούν κάποια υπάρχουσα ενέργεια έξω από τα φυτά. Η μοναδική ενέργεια που υπήρχε, όπως υπάρχει και τώρα άφθονη και ανεξάντλητη, ήταν η ενέργεια του ήλιου, η οποία έφθανε και φθάνει στη γη ως ακτινοβολία φωτός. Οργανισμοί που μπορούν και τρέφονται με ανόργανες ουσίες και λαμβάνουν ενέργεια από τις ακτίνες του ήλιου είναι μόνον εκείνοι, οι οποίοι μπορούν και συνθέτουν οργανικές ουσίες με τη βοήθεια του φωτός, δηλ. φωτοσυνθέτουν. Φυτικούς οργανισμούς που φωτοσυνθέτουν, συναντούμε από τους πιο μικροσκοπικούς προκαρυωτικούς (φυτοπλαγκτόν) μέχρι τους πιο μεγάλους ευκαριωτικούς οργανισμούς που είναι τα φυτά. Τα φυτά φωτοσυνθέτουν οργανικές ουσίες και τις χρησιμοποιούν αφενός για πηγή ενέργειας μέσω της αναπνοής τους και αφετέρου για τη δόμηση του σώματός τους, για να επιτελούν τις λειτουργίες της ζωής (αύξηση, ανάπτυξη, εξασφάλιση απογόνων. Για τους ίδιους σκοπούς, δηλ κάλυψη ενεργειακών αναγκών και δόμηση του σώματος, τις οργανικές ουσίες των φυτών τις χρησιμοποιούν, λαμβάνοντάς τες ως τροφή, και οι άλλες μορφές ζωής, ιχθείς, πτηνά, ζώα κ.λπ. Έτσι, τα φυτά έγιναν η βάση της ζωής και για τους υπόλοιπους οργανισμούς, καθόσον αποτέλεσαν και αποτελούν τον πρώτο κρίκο της τροφικής αλυσίδας της ζωής. Τα φυτά και τα προϊόντα τους είναι και βασική τροφή του ανθρώπου. Πέραν όμως της βασικής τροφής, τα φυτά είναι για τον άνθρωπο και η πηγή ευφραντικών ουσιών (καφές, κακάο, τσάι, καπνός) και αλκοολούχων (κρασί, μπύρα, ούζο) και μη ποτών. Από τα φυτά ο άνθρωπος παίρνει και πολλά φάρμακα. Υπάρχει μεγάλος κατάλογος φαρμακευτικών φυτών. Η ασπιρίνη, π.χ. που αποτελεί το πιο γνωστό φάρμακο στον κόσμο προήλθε από μια ουσία που βρέθηκε στο φλοιό του δέντρου της ιτιάς (σήμερα παρασκευάζεται συνθετικά στα χημικά εργοστάσια). Τα φυτά μας παρέχουν επίσης διάφορα υλικά για την ένδυση, την κατοικία, την πρώτη ύλη του χαρτιού των ελαστικών κ. ά. Στην ένδυση χρησιμοποιούνται οι ίνες του λιναριού και του βαμβακιού, το μετάξι (η παραγωγή του μεταξιού είναι αδύνατη χωρίς την καλλιέργεια των φυτών μουριάς). Στις οικοδομές και στην επιπλοποιία χρησιμοποιούνται κορμοί δένδρων. Στα ελαστικά αυτοκινήτων και όχι μόνον, βασική πρώτη ύλη είναι το κόμμι φυτών (καουτσουκόδενδρο, Ficus elastica). Τελευταία, ορισμένα φυτά χρησιμοποιούνται και για παραγωγή βιοκαυσίμων, τα οποία είναι εναλλακτική λύση για τα όχι ανεξάντλητα προϊόντα του πετρελαίου.

Τα φυτά είναι ακόμη το πνευμόνι, το στολίδι και το άρωμα του πλανήτη γη. Τα ευεργετήματα αυτά δεν προέρχονται μόνον από τα φυτά των δασών, των λουλουδιών ορισμένων καλλωπιστικών ή αρωματικών φυτών. Κάθε φυτό, μικρό ή μεγάλο, στη γλάστρα, στον κήπο, στο χωράφι, ακόμη και το τελευταίο χορταράκι που φυτρώνει στο λιβάδι, στο βουνό, στις άκρες των δρόμων, πάνω στα βράχια, στην άμμο ή μέσα στα έλη παίζει όλους τους παραπάνω ρόλους δηλ. καθαρίζει, στολίζει και αρωματίζει το περιβάλλον και στηρίζει τη ζωή στον πλανήτη που ζούμε.

Παροράματα του βιβλίου Φυτολογία.

Σελ. 106. Υπότιτλος Εικ.1.3.3.5.9: Αντί του  γράψε της

Σελ. 123. 7η σειρά από τέλος: Αντί ελεύθερους στύλους και γράψε με έναν κοινό στύλο και στίγμα ή

Σελ. 123. 6η σειρά από τέλος: Αντί 29  γράψε 27 . Υπότιτλος

Σελ. 123. Υπότιτλος Εικ. 1,3,4,1,28:  Αντί Απόκαρπος ωοθήκη γράψε Απόκαρπο γυναικείο

Σελ. 124. Υπότιτλος Εικ 1,3,4,1,29:  Αντί Σύγκαρπη ωοθήκη γράψε Απόκαρπο γυναικείο

Σελ. 146. Υπότιτλος Εικ.1,3,4,3,28: Αντί Centaurea γράψε Cephalaria

Σελ. 174. 3η παράγραφος: Όπου κοινοκάρπια (2 φορές) γράψε σωροκάρπια

Share this:

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.