Εικόνες

4 photos. Raphanus raphanistrum L. ssp. landra (DC.) Bonnier & Layens, Ράφανος ο ραφανίσκος υποείδος λάντρα, Ραφανίδα, Ραπανίδα, Ρεπανίδα, Wild radish, Jointed charlock

. Raphanus raphanistrum L. ssp. landra (1.)
. Raphanus raphanistrum L. ssp. landra (2)
. Raphanus raphanistrum L. ssp. landra (3)
. Raphanus raphanistrum L. ssp. landra (4)

Gathering Greens and Herbs from God’s Garden

The main themes of this book in a list in order of importance are:
-To help one recognize readily, through appropriate description and photos, as many as possible edible wild greens and herbs (key components of the Mediterranean diet) avoiding safely the poisonous ones
-After safe gathering of the greens and herbs to insure their safe consumption. So, for each edible plant there is reference for gathering season, ways of eating, about its beneficial to human health, how much delicious or delectable it is and above all if it has negative effects
when consumed in excess
-Reference to the nutritional value of the plants that are consumed most often and information about ways of propagation of edible plants necessary to those who want to cultivate them
-For the most demanding readers, knowledge about origin, distribution, habitat and ecology for all reported plants (edible and poisonous)
-Common and scientific names of all reported plants with their botanic classification and reference to the herbs used by Dioscorides and to those reported by Theophrastus (successor of Aristotle in the “walking school”)

Λαχανικά από τον Κήπο του Θεού

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Οι γραπτές πληροφορίες της βιβλιογραφίας και οι προφορικές των συλλογέων και χρηστών αγρίων χόρτων, σε συνδυασμό με τις δικές μου γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τα φυτά και τις προσωπικές ενδελεχείς παρατηρήσεις επί των κύριων χαρακτηριστικών και των ενδιαιτημάτων των βρώσιμων και δηλητηριωδών φυτών, δημιούργησαν τη γνώση που αναφέρεται σε αυτό το βιβλίο.

Το κείμενο που αναφέρεται στα «Κύρια χαρακτηριστικά αναγνώρισης» ενός φυτού οδηγεί κάποιον να επισημάνει στις φωτογραφίες τα κύρια χαρακτηριστικά του σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Στη συνέχεια η διάκριση (ο καθορισμός των ειδικών χαρακτηριστικών ενός φυτού) και η ταυτοποίηση (ο καθορισμός του είδους που αντιστοιχεί σε αυτά τα χαρακτηριστικά ) ενός φυτού στη φύση, γίνεται εφικτή. Ως εκ τούτου, είναι χρήσιμος οδηγός για τους συλλογείς αγρίων χόρτων.

Όμως το βιβλίο αυτό είναι κάτι παραπάνω από αυτό, καθώς παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση-ταυτοποίηση , την εξάπλωση, τις χρήσεις και τις ιδιότητες 527 (462 εδώδιμα και δηλητηριώδη 65) ειδών που ανήκουν σε 51 οικογένειες Αγγειοσπέρμων (49 κανονικά και 2 παρασιτικές) και λίγα σε Φτέρες και Φύκια, αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της Βοτανικής.

ΒΟΤΑΝΙΚΗ

BΟΤΑΝΙΚΗ
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 77108749
Έκδοση: 1η έκδ./2018
Συγγραφείς: Κουτσός Θεόδωρος Β.
ISBN: 978-960-456-504-7
Τύπος: Σύγγραμμα
Διαθέτης (Εκδότης): Ζήτη Πελαγία & Σια Ι.Κ.Ε.

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα, για τη μελέτη της Συστηματικής Βοτανικής, σε φοιτητές ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των βιολογικών και γεωτεχνικών επιστημών. Ακόμη, επειδή είναι γραμμένο κατά τρόπο ώστε να είναι ευκολοκατάνοητο, μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάθε έναν που ενδιαφέρεται για τα φυτά ή τα προϊόντα τους, όποιο και αν είναι το επίπεδο μόρφωσης ή το γνωστικό του αντικείμενο. Ας σημειωθεί επίσης πως μαζί με τη συστηματική βοτανική περιέχει και πληροφορίες για την εξάπλωση, τις ιδιαιτερότητες ενδιαιτήματος, καθώς και τις ιδιότητες και χρήσεις των πιο χρήσιμων φυτών της παγκόσμιας χλωρίδας, που ενδιαφέρουν τον κάθε άνθρωπο.

Ειδικότερα

Στο Α. Μέρος αναφέρεται το βασίλειο των φυτών, που πρωτοανέφερε ο Αριστοτέλης (4οςαιών π.Χ.) και υιοθέτησε ο Carolus Linnaeus (1735). Γίνεται επίσης ευρεία μνεία στις διαιρέσεις του σε αθροίσματα, με κύρια κριτήρια την οργάνωση των κυττάρων των φυτών σε ιστούς και όργανα που εξυπηρετούν τη διατροφή και τον πολλαπλασιασμό τους. Όμως με την πρόοδο της επιστήμης, προστέθηκαν και νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης των φυτών, οπότε το ένα βασίλειο των φυτών χωρίστηκε διαδοχικά σε 2 από τον Haeckel (1866), σε 3 από τον Copeland (1938) και τελικά σε 4 βασίλεια (Μονήρων, Πρωτίστων, Μύκητων και Φυτών) από τον Whittaker (1969). Αργότερα ο Carl Woese (1990), αφού πρώτα διαχώρισε βάσει του ριβοσωμικού τους RNA (rRNA) το βασίλειο των Μονήρων σε 2 (Ευβακτηρίων και Αρχαιοβακτηρίων), διαμοίρασε όλον τον έμβιο κόσμο σε domains(Αρχαίων, Βακτηρίων και Ευκάρυων).

Στο Β. Μέρος αναφέρεται η συστηματική κατάταξη των αγγειοσπέρμων σύμφωνα με το σύστημα APG IV (2016) και οι κύριες διαφορές του με τα προηγούμενα APG συστήματα (1998, 2003 και 2009) καθώς και με αυτό του Cronquist (1981). Το τελευταίο, που ήταν ευρείας αποδοχής στην εποχή του, βασιζόταν σε μορφολογικά και κυτταρολογικά κριτήρια ενώ τα APG συστήματα βασίζονται στο DNA των φυτών και η ακρίβειά τους βελτιώνεται με την πρόοδο της επιστήμης. Παράλληλα με τη βοτανική ταξινόμηση, δίνονται πληροφορίες, για γνωστά και άγνωστα, αυτόχθονα και ξενικά, αυτοφυή και καλλιεργούμενα φυτά, που αφορούν εξωτερικά γνωρίσματα, ενδιαίτημα, καταγωγή, εξάπλωση, ιδιότητες και χρήσεις ως οπωροφόρα, αρωματικά, παραδοσιακά θεραπευτικιά, φαρμακευτικά, καλλωπιστικά και μελισσοτροφικά φυτά.

Τέλος, το βιβλίο κλείνει με 3 πίνακες-ευρετήρια, με τους οποίους ο αναγνώστης μπορεί να βρει τη σελίδα για όποιο φυτό ενδιαφέρεται, γνωρίζοντας μόνο το γένος του φυτού ή το κοινό του όνομα, είτε στα Ελληνικά είτε στα Αγγλικά.

ΦΥΤΟΛΟΓΙΑ

Φυτολογία
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 11402
Έκδοση: 1η έκδ./2009
Συγγραφείς: Κουτσός Θεόδωρος Β.
ISBN: 978-960-456-173-5
Τύπος: Σύγγραμμα
Διαθέτης (Εκδότης): Ζήτη Πελαγία & Σια Ι.Κ.Ε.

Το βιβλίο αυτό, μέσω των κειμένων και ιδιαίτερα μέσω των φωτογραφιών, δίνει γνώσεις σε όλους, διότι στηρίζεται όχι μόνο σε βιβλιογραφία αλλά και σε επί τόπoυ παρατηρήσεις των φυτών. Η αναλυτική και όταν υπάρχει ανάγκη λεπτομερής παράθεση των θεμάτων, της Μορφολογίας, Φυσιολογίας και του Πολλαπλασιασμού, με επεξηγηματική παράθεση φωτογραφιών, καθιστούν το πόνημα αυτό χρήσιμο σε κάθε φιλομαθή, οποιασδήποτε δουλειάς και ειδικότητας, που ενδιαφέρεται να αποκτήσει γνώσεις γύρω από τα φυτά. Η γνώση είναι δικαίωμα όλων.

Ο πρόλογος του βιβλίου

Τα φυτά, η αρχή της ζωής

Οι πρώτοι ζώντες οργανισμοί της δημιουργίας έπρεπε να μπορούν να τρέφονται με ανόργανες ουσίες, αφού δεν υπήρχαν ζώντες οργανισμοί που θα δημιουργούσαν τις οργανικές ουσίες. Οι ανόργανες ουσίες όμως δεν παρέχουν ενέργεια. Έτσι, παράλληλα με τη δυνατότητα τροφής από ανόργανες ουσίες, έπρεπε να μπορούν να αξιοποιούν κάποια υπάρχουσα ενέργεια έξω από τα φυτά. Η μοναδική ενέργεια που υπήρχε, όπως υπάρχει και τώρα άφθονη και ανεξάντλητη, ήταν η ενέργεια του ήλιου, η οποία έφθανε και φθάνει στη γη ως ακτινοβολία φωτός. Οργανισμοί που μπορούν και τρέφονται με ανόργανες ουσίες και λαμβάνουν ενέργεια από τις ακτίνες του ήλιου είναι μόνον εκείνοι, οι οποίοι μπορούν και συνθέτουν οργανικές ουσίες με τη βοήθεια του φωτός, δηλ. φωτοσυνθέτουν. Φυτικούς οργανισμούς που φωτοσυνθέτουν, συναντούμε από τους πιο μικροσκοπικούς προκαρυωτικούς (φυτοπλαγκτόν) μέχρι τους πιο μεγάλους ευκαριωτικούς οργανισμούς που είναι τα φυτά. Τα φυτά φωτοσυνθέτουν οργανικές ουσίες και τις χρησιμοποιούν αφενός για πηγή ενέργειας μέσω της αναπνοής τους και αφετέρου για τη δόμηση του σώματός τους, για να επιτελούν τις λειτουργίες της ζωής (αύξηση, ανάπτυξη, εξασφάλιση απογόνων. Για τους ίδιους σκοπούς, δηλ κάλυψη ενεργειακών αναγκών και δόμηση του σώματος, τις οργανικές ουσίες των φυτών τις χρησιμοποιούν, λαμβάνοντάς τες ως τροφή, και οι άλλες μορφές ζωής, ιχθείς, πτηνά, ζώα κ.λπ. Έτσι, τα φυτά έγιναν η βάση της ζωής και για τους υπόλοιπους οργανισμούς, καθόσον αποτέλεσαν και αποτελούν τον πρώτο κρίκο της τροφικής αλυσίδας της ζωής. Τα φυτά και τα προϊόντα τους είναι και βασική τροφή του ανθρώπου. Πέραν όμως της βασικής τροφής, τα φυτά είναι για τον άνθρωπο και η πηγή ευφραντικών ουσιών (καφές, κακάο, τσάι, καπνός) και αλκοολούχων (κρασί, μπύρα, ούζο) και μη ποτών. Από τα φυτά ο άνθρωπος παίρνει και πολλά φάρμακα. Υπάρχει μεγάλος κατάλογος φαρμακευτικών φυτών. Η ασπιρίνη, π.χ. που αποτελεί το πιο γνωστό φάρμακο στον κόσμο προήλθε από μια ουσία που βρέθηκε στο φλοιό του δέντρου της ιτιάς (σήμερα παρασκευάζεται συνθετικά στα χημικά εργοστάσια). Τα φυτά μας παρέχουν επίσης διάφορα υλικά για την ένδυση, την κατοικία, την πρώτη ύλη του χαρτιού των ελαστικών κ. ά. Στην ένδυση χρησιμοποιούνται οι ίνες του λιναριού και του βαμβακιού, το μετάξι (η παραγωγή του μεταξιού είναι αδύνατη χωρίς την καλλιέργεια των φυτών μουριάς). Στις οικοδομές και στην επιπλοποιία χρησιμοποιούνται κορμοί δένδρων. Στα ελαστικά αυτοκινήτων και όχι μόνον, βασική πρώτη ύλη είναι το κόμμι φυτών (καουτσουκόδενδρο, Ficus elastica). Τελευταία, ορισμένα φυτά χρησιμοποιούνται και για παραγωγή βιοκαυσίμων, τα οποία είναι εναλλακτική λύση για τα όχι ανεξάντλητα προϊόντα του πετρελαίου.

Τα φυτά είναι ακόμη το πνευμόνι, το στολίδι και το άρωμα του πλανήτη γη. Τα ευεργετήματα αυτά δεν προέρχονται μόνον από τα φυτά των δασών, των λουλουδιών ορισμένων καλλωπιστικών ή αρωματικών φυτών. Κάθε φυτό, μικρό ή μεγάλο, στη γλάστρα, στον κήπο, στο χωράφι, ακόμη και το τελευταίο χορταράκι που φυτρώνει στο λιβάδι, στο βουνό, στις άκρες των δρόμων, πάνω στα βράχια, στην άμμο ή μέσα στα έλη παίζει όλους τους παραπάνω ρόλους δηλ. καθαρίζει, στολίζει και αρωματίζει το περιβάλλον και στηρίζει τη ζωή στον πλανήτη που ζούμε.

Παροράματα του βιβλίου Φυτολογία.

Σελ. 106. Υπότιτλος Εικ.1.3.3.5.9: Αντί του  γράψε της

Σελ. 123. 7η σειρά από τέλος: Αντί ελεύθερους στύλους και γράψε με έναν κοινό στύλο και στίγμα ή

Σελ. 123. 6η σειρά από τέλος: Αντί 29  γράψε 27 . Υπότιτλος

Σελ. 123. Υπότιτλος Εικ. 1,3,4,1,28:  Αντί Απόκαρπος ωοθήκη γράψε Απόκαρπο γυναικείο

Σελ. 124. Υπότιτλος Εικ 1,3,4,1,29:  Αντί Σύγκαρπη ωοθήκη γράψε Απόκαρπο γυναικείο

Σελ. 146. Υπότιτλος Εικ.1,3,4,3,28: Αντί Centaurea γράψε Cephalaria

Σελ. 174. 3η παράγραφος: Όπου κοινοκάρπια (2 φορές) γράψε σωροκάρπια

Share this:

Η τέχνη του καλλιεργείν

Η τέχνη του καλλιεργείν
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 11041
Έκδοση: 1η εκδ./2010
Συγγραφείς: Κουτσός Θεόδωρος Β.
ISBN: 978-960-456-189-6
Τύπος: Σύγγραμμα
Διαθέτης (Εκδότης): Ζήτη Πελαγία & Σια Ι.Κ.Ε.
  • Το βιβλίο αυτό περιέχει τις απαιτούμενες βασικές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για την άσκηση όλων των μορφών της γεωργίας, κυρίως όμως της βιολογικής, ενώ γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά στη βιοδυναμική και την ολοκληρωμένη γεωργία, με παράδειγμα δημιουργίας πρωτοκόλλου.
  • Συγκεκριμμένα το βιβλίο περιλαμβάνει 4 ενότητες με τα αντίστοιχα κεφάλαια ως ακολούθως:
  • Α. Θεωρητικά Μαθήματα Γεωργίας
  • Β. Πρακτικά Μαθήματα Γεωργίας
  • Γ. Βιώσιμα Συστήματα Παραγωγής
  • Βιολογική Γεωργία
  • Βιοδυναμική γεωργία
  • Ολοκληρωμένη γεωργία
  • Δ. Παράρτημα
  • Βιοκαλλιέργεια Ελιάς
  • Βιοκαλλιέργεια αμπελιού
  • Βιοκαλλιέργεια εσπεριδοειδών
  • Βιοκαλλιέργεια μηλιάς και αχλαδιάς
  • Οι γνώσεις αυτές είναι απαραίτητες στους ασκούντες ή σ’αυτούς που πρόκειται να ασκήσουν γεωργία ή κηπουρική. Επιπλέον είναι χρήσιμες, στους μαθητές τεχνικών λυκείων καθώς και γνωστικό βοήθημα στους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον το αντικείμενο διδασκαλίας τους έχει σχέση με τη γεωργία. Επίσης μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματικό βοήθημα σε σπουδαστές και φοιτητές της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και σε όποιον θέλει να μάθει την τέχνη «του καλλιεργείν» φυτών και γης. Καθόσον η καλλιέργεια –αναφέρεται και στα φυτά και τη γη (έδαφος), γιατί όταν καλλιεργούμε τα φυτά, καλλιεργούμε και τη γη.
  • Παροράματα του βιβλίου  ‘Η τέχνη του καλλιεργείν’
  • Σελίς 29, γραμμή 9: σβήσε τη λέξη, μη
  • Σελίς 49, γραμμή 16: αντί Η γράψε Ο
  • Σελίς 49, γραμμή 8 από τέλος: αντί pH<7,5 γράψε pH>7,5
  • Σελίς 119 υπότιτλος εικόνας: σβήσε τις λέξεις, της γραμμής
  • Σελίς 208, γραμμή τελευταία: σβήσε το μηδενικό από τον αριθμό 18730
  • Σελίς 217, γραμμή 1: αντί παραπάνω γράψε  παραπάνω στόχοι
  • Σελίς 264, γραμμή 11:  σβήστε τη λέξη στα μετά τη λέξη τα
  • Σελίς 276, γραμμή  5 του κεφ. 12.2.: αντί είναι γράψε είναι η
  • Σελίς 272, υπότιτλος εικ. 11.5. αντί  araxacum, γράψεTaraxacum
  • Σελίς 283 γραμμή 14: Γράψε  αντί στόχευσε, γράψε στόχευε
  •  Σελίς 299 γραμμή 2, του κεφ. Θρίπες R-P-10: αντί μεταμόσχευση, γράψε μεταφύτευση

��� ���$

Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 11015
Έκδοση: 1η έκδ./2006. Κυκλοφορεί η 6 ανατύπωση
Συγγραφείς: Κουτσός Θεόδωρος Β.
ISBN: 960-431-992-2
Τύπος: Σύγγραμμα
Διαθέτης (Εκδότης): Ζήτη Πελαγία & Σια Ι.Κ.Ε

Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν, να καλλιεργήσουν ή να μελετήσουν τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά. Η ύλη του κατανέμεται σε δύο ενότητες (Μέρη).

Στο 1ο Μέρος δίδονται γενικές πληροφορίες που αφορούν:

Τους τρόπους ετοιμασίας πολλαπλασιαστικού υλικού, (με περιγραφή και επεξηγηματική σειρά φωτογραφιών).

Την απαιτούμενη κατεργασία του εδάφους πριν από την εγκατάσταση μιας καλλιέργειας, τον τρόπο εγκατάστασης και της συγκομιδής.

Τις δυνατότητες εφαρμογής της Βιολογικής Γεωργίας στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, μαζί με μια πολύ σύντομη αναφορά στη Βιοδυναμική Γεωργία (μια ακραία μορφή της Βιολογικής Γεωργίας).

Στο 2ο Μέρος, γίνεται αναφορά σε 47 είδη Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών. Κάθε είδος αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο που περιέχει πληροφορίες για την ονομασία, καταγωγή, εξάπλωση, βοτανική ταυτότητα, μορφολογία, οικολογία (απαιτούμενο κλίμα και έδαφος), τον τρόπο καλλιέργειας και της συγκομιδής, την απόδοση, τους εχθρούς, τις ασθένειες και τις χρήσεις του είδους, μαζί με έγχρωμες φωτογραφίες για πληρέστερη πληροφόρηση και καλύτερη κατανόηση των όσων αναφέρονται.

Οι συνολικές φωτογραφίες φυτών και καλλιεργειών ξεπερνούν τις 300. Σε πολλά από τα φυτά παρατίθενται στοιχεία και για άλλα είδη του γένους του. Έτσι ο συνολικός αριθμός φυτικών ειδών στα οποία γίνεται αναφορά ξεπερνάει τα 250.

Το καθένα από τα δύο Μέρη κλείνει με τις βιβλιογραφικές πηγές που χρησιμοποιήθηκαν, 23 για το πρώτο και 116 για το δεύτερο Μέρος, που είναι, ως επί το πλείστον, δημοσιεύσεις σε περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Menyanthaceae⏏️

Κάντε κλικ στη φωτογραφία που θέλετε να δείτε μεγαλύτερη καθώς και συνώνυμα του είδους, εάν υπάρχουν/Click on the photo you want to see larger as well as synonyms of the species, if any

Araliaceae⏏️

Κάντε κλικστη φωτογραφία που θέλετε να δείτε μεγαλύτερη. Όταν εμφανισθεί η φωτογραφία κάντε κλικ κάτω δεξια στο σύμβολο ⓘ για να δείτε και συνώνυμα του είδους, εάν υπάρχουν/Click on the photo you want to see larger. When the photo appears, click on the ⓘ symbol at the bottom right to see synonyms of the species, if any